
10 tips voor motorrijden in de zomer
Motorrijden in de zomer kan heerlijk zijn, maar het vraagt om een goede voorbereiding om het veilig en comfortabel te houden. Hoe bereid je jezelf en je motor het beste voor op het rijden in zomerse omstandigheden? Lees hier 10 tips.
1. Kies koele maar goed beschermende motorkleding
Motorkleding met goede ventilatie of delen van mesh-stof die rijwind doorlaten, is de beste keuze bij warm weer. Let er wel op dat je kiest voor kleding met CE-gecertificeerde protectie. Tegenwoordig is er ook een breed aanbod van motorjeans met CE-protectie. Een helm met voldoende ventilatieopeningen helpt je hoofd koel te houden.


2. Drink voldoende
Zweten betekent vochtverlies, dus zorg dat je regelmatig water drinkt om uitdroging te voorkomen. Als je aan het rijden bent, merk je soms niet dat je veel vocht verliest omdat de wind door je kleding zweet direct laat verdampen. Hoewel je geen zweterig gevoel hebt, verlies je wel degelijk vocht. Dit kan je reactievermogen verminderen. Plan regelmatig pauzes om water te drinken en vermijd te veel koffie, omdat cafeïne uitdroging kan versterken.
3. Bescherm je ogen
Gebruik een getint vizier of een zonnebril onder je helm om verblinding door de zon te voorkomen. Veel helmen hebben tegenwoordig een geïntegreerd getint vizier dat je met een schuifje kunt bedienen. Zo’n vizier beschermt ook tegen insecten als je het normale vizier open hebt voor frisse lucht.
4. Lees het wegdek
Hoge temperaturen kunnen asfalt zachter maken, wat gevaarlijk is bij hard remmen of in bochten. Warmte kan ook olie op het wegdek naar boven laten komen, waardoor het gladder kan worden.


5. Controleer de bandenspanning
Hoge temperaturen kunnen de bandenspanning beïnvloeden, dus controleer deze voordat je vertrekt. Raadpleeg de handleiding van je motor voor de juiste spanning bij hogere temperaturen of vraag advies bij de dealer. Controleer ook of het profiel voldoende diep is, want zomerse wegen kunnen glad worden door olie of stof.
Ook slijten je banden harder bij erg warm weer, door de hoge asfalt temperaturen. Houd hier rekening mee, je wil niet ver van huis staan met ineens versleten banden.
6. Controleer de motorkoeling
Als je motorfiets een vloeistofgekoelde motor heeft, controleer dan het koelvloeistofniveau. Zorg ook dat de radiator schoon is en niet verstopt zit met vuil of insecten.
7. Oliepeil en ketting
Controleer regelmatig het oliepeil, omdat hoge temperaturen de viscositeit van de olie kunnen beïnvloeden en het olieverbruik kunnen verhogen. Dit geldt vooral voor oudere motorfietsen met veel kilometers. Zorg ervoor dat bewegende delen, zoals de ketting, schoon blijven en goed gesmeerd zijn.

8. Remvloeistof
Controleer het niveau van de remvloeistof en vervang deze idealiter elke twee jaar. Oude remvloeistof kan vocht bevatten. Bij warm weer en intensief remmen kan dit vocht veranderen in waterdamp, wat leidt tot een zompig gevoel in het rempedaal of remhendel en verminderde remkracht of weg vallen van remdruk (fading).

9. Hulp bij bandenpech
In de zomer maken we vaker langere tochten. Overweeg een bandenreparatieset of een compacte luchtpomp mee te nemen. Bij een langzaam leeglopende band kun je tijdelijk doorrijden naar een motorfietsgarage om een nieuwe band te laten monteren. Rijd niet te lang door met een tijdelijke ‘prop’ uit een reparatieset; dit is slechts een noodoplossing. Gelukkig kan je met de Suzuki Pechhulp Service altijd hulp inschakelen als het zelf niet lukt.
10. Tank en brandstof
Bij lange tochten in het buitenland kan het voorkomen dat tankstations schaars zijn. Vul je tank in afgelegen gebieden zodra je een tankstation ziet, ook als de tank nog half vol is. Dit voorkomt dat je zonder brandstof komt te zitten en helpt ook om de tank koel te houden, wat prettig is bij warm weer.
