Vergelijkingstest middenklasse nakeds met GSX-8S door Motoplus

Motoplus test 5 middenklasse-nakeds
Welke levert qua rij-plezier, emotie en praktische kanten het sterkste totaalpakket?
- Honda CB750 Hornet
- Kawasaki Z650
- Suzuki GSX-8S
- Triumph Trident 660
- Yamaha MT-07
"Afzonderlijk bekeken hebben alle vijf de motoren in deze test de ingrediënten om kriebels in je buik en je rechterhand te veroor zaken, om je te verleiden om eropuit te trekken. Midden klasse-nakeds in de prijsklasse tussen 8.000 en 10.000 euro zijn bijzonder aantrekkelijk door hun combinatie van levendige motorblokken, lage gewichten en prima rijwielgedeelten – en frisse looks. Ze zitten precies in de vermogensklasse die op slinger wegen voor een hoop lol zorgt en in het dagelijks verkeer niet op je zenuwen werkt. Daar bij zie je in deze categorie motoren bij steeds meer modellen voorzieningen die we tot voor kort alleen op veel duurdere motoren zagen, zoals bijvoorbeeld hellingshoekafhankelijk ABS of een persoonlijk te configureren rij modus. Betekent dit dat je zonder bezwaar de eerste de beste van dit vijftal, bestaande uit de Honda CB750 Hornet, Kawasaki Z650, Suzuki GSX-8S, Triumph Trident 660 en Yamaha MT-07, bij de dealer kunt gaan halen? Dat nou ook weer niet, ze hebben heel verschillende karakters, zo blijkt wel uit de directe vergelijking – en dus zal de ene beter bij je passen dan de andere."
"En hoe rijdt hij, de Suzuki? Strak en moeiteloos! Bijna als een motor uit een hogere prijs- en vermogensklasse. De GSX-8S geeft je meteen een gevoel van rotsvaste stabiliteit en controle. De bullige 776cc parallel-twin trekt stevig van onderuit en loopt verbazingwek-kend trillingsarm en gelijkmatig. Zijn beste koppel levert hij precies daar waar je het in de praktijk het meest gebruikt: onderin en in het midden gebied.
Suzuki heeft gekozen voor een relatief lange eindoverbrenging, zodat je op kruissnelheid op de snelweg minder toeren draait. Daarom gaat hij bij de acceleratiemetingen in de zesde versnelling niet helemaal op kop, maar dat is bedrieglijk; wanneer je in de versnellingen twee, drie en vier gas geeft, maakt de concurrentie geen schijn van kans. Daarbij schittert de zesversnellingsbak met zijn korte schakel-wegen en een standaard aanwezige quickshifter, die bij opschakelen uitstekend functioneert en bij terugschakelen met resolute voet ook nog goed werkt. De goed doseerbare koppeling zou misschien nog een tikje lichter te bedienen mogen zijn.
Alles bij elkaar heeft de Suzuki de beste krachtbron van dit naakte vijftal. En ook de vering maakt een uitstekende indruk: stevig maar niet zonder comfort, progressief qua karakteristiek en voorzien van nauwkeurige demping. Ook op slecht wegdek blijft de GSX-8S onverstoorbaar op zijn lijn. Vooral het voorwiel geeft veel vertrouwen.
De ergonomie klopt als maatwerk: de kniehoek is weliswaar sportief maar niet extreem, de zitpositie geeft veel overzicht en de zithoogte is niet te laag, het stuur heeft precies de juiste breedte en ligt intuïtief in de hand. Lange afstandrijders gaan echter wel het dun-gevoerde zadel merken; een hele dag rijden vraagt enig zitvlees.
Het geheel wordt afgerond met een modern, praktisch afgestemd elektronicapakket: drie rijmodi, een fijngevoelig regelende tractie-controle en ABS, plus twee keuzes qua gas-respons. Het beste beviel ons de B-modus. De Suzuki gaat dan wondermooi vloeiend op het gas, en hij voelt alles bij elkaar qua rijden het meest uitgebalanceerd aan. Gewenning is hier amper nodig, en je hoeft ook geen concessies te doen. Hooguit heb je een iets diepere geldbuidel nodig, want de GSX-8S kost net geen 10.000 euro en is daarmee de duurste in deze test. Wat hij extra biedt aan rijkwaliteiten maakt dat echter ruimschoots goed."
"De GSX-8S wint de grootste bokaal met de beste motor blok-versnellingsbak-combinatie, het eersteklas rijwielgedeelte en de fijne ergonomie." Lees het hele verslag


