Wat moet je meenemen op je motorvakantie?
Een goede voorbereiding
Een motorvakantie biedt een unieke manier om de wereld te verkennen. Als je deze zomer met je motor op vakantie gaat, is het wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Ontdek in deze blog de essentiële paklijst met belangrijke documenten, kleding, gereedschap en tips voor het inpakken van je bagage. Bereid je voor op een soepele en plezierige reis op twee wielen!
Belangrijke documenten
Voor je motorvakantie zijn er een aantal documenten die absoluut niet mogen ontbreken. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je je rijbewijs bij je hebt, samen met het kentekenbewijs van je motor. Daarnaast is het belangrijk om de verzekeringspapieren van je motor mee te nemen. Vergeet ook niet om je paspoort of identiteitskaart in te pakken, afhankelijk van het land dat je bezoekt.
Suzuki Mobiliteitsservicepas
Bij de aankoop van een nieuwe Suzuki-motorfiets profiteer je gratis een jaar lang van de Suzuki Mobiliteitsservice. Laat je je motorfiets door de officiële Suzuki-dealer onderhouden, dan kan je tot en met het 10e jaar blijven profiteren van deze gratis pechhulp. Zorg ervoor dat je de Suzuki Mobiliteitspas, die je per mail ontvangen hebt, bij de hand hebt. Hiermee kan je gebruikmaken van gratis hulp onderweg in heel Europa, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het telefoonnummer voor hulpaanvraag binnen Europa: +31 (0)592 390 884.
De juiste kleding en bescherming
Voor een motorvakantie is het van groot belang om de juiste kleding en bescherming te dragen. Zorg ervoor dat je een goedgekeurde motorhelm draagt die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Daarnaast is het raadzaam om een motorjas en -broek te dragen met CE-gecertificeerde protectoren om jezelf te beschermen bij een eventuele valpartij. Vergeet niet om motorhandschoenen en -laarzen te dragen voor extra bescherming. Neem ook regenkleding mee, want je weet nooit wanneer je overvallen wordt door een regenbui. Afhankelijk van het klimaat is thermisch ondergoed ook aan te raden.
Gereedschap voor noodgevallen onderweg
Het is verstandig om basisgereedschap mee te nemen voor noodgevallen onderweg. Hiermee kun je kleine reparaties of aanpassingen aan je motor uitvoeren. Zorg ervoor dat je een set schroevendraaiers, inbussleutels, tangen en andere veelvoorkomende gereedschappen bij je hebt. Verder is het belangrijk om reserveonderdelen mee te nemen, zoals zekeringen, lampjes en een bandenreparatieset. Hiermee kun je eventuele problemen snel oplossen en je reis voortzetten. Het is sowieso slim om voor je vakantie nog langs je Suzuki-dealer te gaan voor een onderhoudsbeurt en als je onderweg toch langs een dealer moet, kan je alle Suzuki-dealers in Europa en daarbuiten vinden via www.globalsuzuki.com/globallinks.
Regels per land
Nederland
In Nederland zijn de regels op het gebied van wat je mee dient te nemen op je motor vrij soepel. Naast dat je je logischerwijs moet houden aan de geldende verkeersregels is het enige wat je als motorrijder bij je moet hebben een rijbewijs en een kentekenbewijs. Verder ben je nog verplicht tot het dragen van een goedgekeurde helm.
België
Wanneer je gaat motorrijden in België, dien je een reflecterend hesje mee te nemen voor zowel jezelf als een eventuele passagier. Dit hesje moet gedragen worden in geval van pech of een ongeval. Hoewel een gevarendriehoek, verbanddoos en brandblusser niet verplicht zijn op de motor in België, is het belangrijk om te weten dat het dragen van beschermende kleding verder gaat dan alleen een helm. In België moeten zowel bestuurders als passagiers van motoren handschoenen, een jas met lange mouwen en een lange broek of overall dragen. Daarnaast dienen laarzen of stevige, hoge schoenen gedragen te worden om de voet en enkels te beschermen en bedekken.
Luxemburg
In Luxemburg moet een motor verplicht voorzien zijn van een losse reflector naast het standaard achterlicht. Bovendien moet er in de uitlaat een dB-killer aanwezig zijn om geluidsoverlast voor andere weggebruikers en bewoners te verminderen. Er is echter een uitzondering op deze regel voor motorfietsen met een standaarduitlaat die oorspronkelijk geen dB-killer hadden. Het enige verplichte item voor motorrijders om bij zich te hebben is een veiligheidshesje. Het wordt echter aanbevolen om ook een EHBO-kit bij je te hebben.
Duitsland
Naast het feit dat veel Nederlandse motorrijders niet op de hoogte zijn dat het in Duitsland verboden is om tussen file door te rijden, bestaan er nog andere regels die specifiek gelden voor motorrijders. Op sommige wegen geldt een aparte snelheidslimiet voor motoren. In bepaalde gevallen zijn motoren zelfs volledig verboden. Steeds meer wegen die populair zijn onder motorrijders, worden in het weekend afgesloten voor motorverkeer. In Duitsland is elke motorrijder verplicht om een veiligheidshesje en een EHBO-kit bij zich te hebben. Bovendien moeten motorrijders die een bril dragen, verplicht een reservebril of lenzen meenemen.
Oostenrijk
De regels voor motorrijders in Oostenrijk zijn vergelijkbaar met die in Duitsland. Het is dus ook verplicht om een reflecterend hesje mee te nemen op de motor, net als een EHBO-kit en een reservebril. Als je de snelweg opgaat in Oostenrijk, zorg er dan voor dat je een geldig vignet hebt gekocht. Een motorvignet is een sticker die op een goed zichtbare plaats moet worden geplakt, zoals op het voorspatbord, het windscherm of de handkappen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen van de sticker op de kuip, omdat het verwijderen ervan de lak kan beschadigen.
Zwitserland
Hoewel er tegenwoordig bijna niet meer op wordt gecontroleerd, ben je als motorrijder in Zwitserland nog steeds verplicht om een reservebril bij je te hebben. Verder zijn er geen andere verplichte items om mee te nemen. Houd er echter rekening mee dat de boetes voor snelheidsovertredingen in Zwitserland erg hoog zijn. Voor een overschrijding van 21 km/u binnen de bebouwde kom betaal je al snel 600 euro. Boven de 30 km/u te hard worden de boetes gebaseerd op het inkomen.
Frankrijk
Frankrijk is het enige land in Europa waar het verplicht is om een alcoholtester bij je te hebben. Deze testers zijn verkrijgbaar bij ANWB winkels en Franse tankstations. Daarnaast ben je als motorrijder verplicht om een reflecterend hesje bij je te hebben. Bij slecht weer of het rijden in het donker is het dragen van reflecterende kleding verplicht. Deze motorkleding moet voorzien zijn van reflecterend materiaal van minimaal 150 cm².
Ga naar de webwinkel van de ANWB voor EHBO-kits, alcoholesters en vignetten: https://www.anwb.nl/webwinkel
Tips voor het inpakken
Bij het inpakken van je motorbagage is het belangrijk om slim en efficiënt te zijn om overbelasting te voorkomen. Maak een lijst van essentiële items die je echt nodig hebt en vermijd overbodige bagage. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de motor en zorg voor een goede balans. Plaats zwaardere items onderin de bagage om het zwaartepunt laag te houden, terwijl je de lichtere items bovenin de bagage plaatst. Dit zorgt voor een stabielere rijervaring. Denk ook aan het gebruik van speciale bagage-inlays of -organizers om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en items georganiseerd te houden. Probeer ook rekening te houden met het gewichtslimiet van je motor en houd het totale gewicht van je bagage binnen de aanbevolen grenzen.
Gebruik goede koffers
Daarnaast is het ook essentieel om je bagage op een veilige en stevige manier op je motor te bevestigen. Gebruik hiervoor zijkoffers of een topkoffer om je spullen op te bergen. Zorg ervoor dat deze goed sluiten en waterdicht zijn. Verder is het verstandig om een bagagenet of spanbanden te gebruiken om je bagage extra vast te zetten. Dit voorkomt dat je bagage gaat schuiven tijdens het rijden.
Goede reis!
Met deze handige paklijst ben je nu goed voorbereid op je motorvakantie. Check daarnaast altijd nog even de regels omtrent motorrijden en bagage die gelden in de landen waar je gaat rijden. Met de juiste voorbereiding en goed ingepakte motorbagage kun je vervolgens vol vertrouwen de weg op en genieten van een onvergetelijke motorvakantie. Veel plezier en veilige reis!