*Je eerste auto*
BLOG

Je eerste auto

met welke kosten moet je rekening houden?

Aan welke kosten moet je denken bij je eerste auto?

Een auto kopen is een spannende mijlpaal in het leven van veel mensen. Of je nu net je rijbewijs hebt behaald of gewoon toe bent aan je allereerste auto, het is belangrijk om rekening te houden met de kosten die gepaard gaan met het bezitten van een auto. In dit blog zullen we ingaan op de verschillende kosten die een eerste auto met zich meebrengt, variërend van aanschaf en verzekering tot onderhoud en brandstof. We bieden ook handige tips om een budgetvriendelijke keuze te maken bij de aanschaf van je eerste auto.

Budget eerste auto

Bij het kiezen van je eerste auto is het belangrijk om je budget goed in kaart te brengen. Zo voorkom je dat je jezelf in financiële problemen brengt. Houd rekening met zowel de aanschafprijs als extra kosten, zoals de kosten voor het overschrijven van het kenteken. Het is ook verstandig om wat extra budget apart te zetten voor eventuele reparaties.

Suzuki_Swift-22

Betaalbare auto

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om een betaalbare auto te vinden die aan je behoeften voldoet. Een tweedehands auto of een compact model zoals de Swift scheelt bijvoorbeeld al beduidend in de aanschafkosten. Houd er ook rekening mee dat je net begint met het rijden in je eigen auto en dat je nog foutjes gaat maken. Kies niet voor de allerduurste eerste auto, want een kras van het paaltje dat je over het hoofd hebt gezien doet dan extra zeer. Kies dus beter voor een goedkope auto.

Autoverzekering voor je eerste auto

Een autoverzekering is een verplichte kostenpost voor elke autobezitter. In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben voor je auto. Je bent hiermee verzekerd wanneer je schade maakt bij een ander. Als beginnend bestuurder kan de premie voor je eerste auto relatief hoog zijn. Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen en polissen om de beste dekking tegen een betaalbare prijs te vinden. Een compacte, minder krachtige eerste auto kost minder premie dan een grote, zware bolide. Goed om rekening mee te houden, voordat je gaat shoppen voor een eerste auto.

Suzuki_Swift_321
Suzuki_Swift_EU_LHD_P12

Belasting eerste auto

Je moet ook rekening houden met belastingen die je moet betalen voor je eerste auto. De hoogte van de wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van de regio waar je woont, het gewicht van het voertuig, de brandstofsoort en de CO2-uitstoot. Je kunt ervoor kiezen om de wegenbelasting maandelijks of eens per kwartaal te betalen. Maar bij Suzuki zit je sowieso wel goed. Want hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting je betaalt. En laten de modellen van Suzuki nou net kampioenen lichtgewicht zijn!

Onderhoudskosten eerste auto

Naast de aanschafprijs moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten van je eerste auto. Behalve dat een goed onderhouden auto verplicht is om goedgekeurd te worden voor de APK, draagt het ook bij aan de veiligheid en betrouwbaarheid van jouw auto. Besparen op onderhoud is nooit een goed idee, dus reserveer wat budget voor het onderhoud aan je eerste auto.

Olie verversen

Onderhoud kan zijn dat slijtageonderdelen vervangen moeten worden, zoals banden en remmen, maar ook reparaties mocht er iets kapot gaan. Besteed dit soort onderhoud altijd uit aan een officiële Suzuki Service dealer zodat je gegarandeerd blijft van de fabrieksgarantie. Om kosten te besparen kun je bepaalde onderhoudswerkzaamheden ook zelf doen.

Tanken_pomp_goedkoop

Brandstofkosten eerste auto

De verzekering en de wegenbelasting zijn vaste kosten voor je auto. Ongeacht hoeveel je rijdt met je auto, deze kosten blijven gelijk. Dat geldt niet voor de brandstofkosten. Hoe meer je rijdt, hoe meer je maandelijkse kosten zullen oplopen. Uiteraard heb je (deels) de hoogte van je brandstofkosten zelf in de hand. Door zuinig te rijden kun je al snel flink besparen op je brandstofkosten, maar er zijn meer mogelijkheden om te besparen op brandstof.

Conclusie

Het kopen van je eerste auto is een opwindende stap, maar het is essentieel om goed voorbereid te zijn op de kosten die bij het bezitten van een auto komen kijken. Door rekening te houden met de aanschafkosten, verzekering, onderhoud en brandstofkosten, en door slimme keuzes te maken bij het kopen van een auto, kun je genieten van je eerste auto-ervaring zonder financiële zorgen.

Overweeg ook eens Private Lease

Private lease is een zeer populair alternatief voor autobezit, waarbij je wel de voordelen hebt van een eigen auto, maar niet de lasten hebt die bij het bezit van een auto komen kijken.

Met private lease rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. In dit maandbedrag zitten alle kosten opgesloten, behalve de brandstof. Als je voor private lease kiest, hoef je zelf dus geen verzekering af te sluiten of wegenbelasting te betalen. En je hoeft geen cent uit te geven aan onderhoud, want ook dat is met private lease inbegrepen.

Suzuki Swift Cool yellow

Lees ook onze andere blogartikelen

Een nieuwe auto private leasen of kopen?
Blog

Een nieuwe auto private leasen of kopen?

Sta je op het punt om een nieuwe auto aan te schaffen en twijfel je tussen private lease of kopen? Het is een keuze die veel impact heeft op zowel je financiën als je rijervaring. In een wereld waar mobiliteit en financiële flexibiliteit hand in hand gaan, bieden beide opties hun eigen voordelen en nadelen. In deze blog duiken we diep in de wereld van auto-eigendom versus leasing, om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw situatie en behoeften.