Europese regelgeving bandenlabel

Alle banden krijgen een nieuw Europees bandenlabel. Dat moet meer duidelijkheid scheppen met betrekking tot zaken als brandstofverbruik, grip onder natte omstandigheden en geluid.

De EU heeft zich als doel gesteld om zijn broeikasgassen terug te dringen en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het verlagen van de CO2-uitstoot van het wegtransport speelt een belangrijke rol in het realiseren van die doelstellingen.

Zuinigere banden kiezen kan helpen om de emissies van het wegvervoer te beperken. Om consumenten te helpen gefundeerde beslissingen te nemen, introduceert de EU een nieuw labelschema voor banden, dat vanaf 1 mei 2021 zal worden ingevoerd.

Uitleg pictogrammen nieuw bandenlabel

Het vernieuwde bandenlabel informeert over de volgende prestaties van een band:

  1. 'Brandstofefficiëntie" laat in 5 klassen (A t/m E) zien hoe de band scoort op brandstofverbruik als gevolg van de rolweerstand van de band op het wegdek.
  2. 'Grip op nat wegdek' geeft in 5 klassen (A t/m E) aan hoe goed een band presteert op nat wegdek.
  3. "Geluid" geeft in 3 klassen en in decibel (dB) informatie over de hoeveelheid afrolgeluid van de band.
  4. Het 'sneeuwsymbool' laat zien of een band geschikt is voor gebruik bij hevige sneeuwcondities.
  5. Het 'ijssymbool' geeft aan of een band geschikt is voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities.
bandenlabel.JPG

Bandenlabels per model

Jouw eigen gedrag is bepalend

De feitelijke brandstofbesparing en de verkeersveiligheid zijn sterk afhankelijk van jouw eigen gedrag.

  • Ecologisch rijden, kan het brandstofverbruik aanzienlijk verminderen.

  • Regelmatig je bandenspanning en banden zelf controleren zorgt niet alleen voor een optimale brandstofefficiëntie maar ook voor optimale remprestaties tijdens rijden op bijvoorbeeld nat wegdek.

  • Volgafstanden moeten altijd strikt in acht worden genomen

Besparen op brandstofverbruik
De banden onder je auto hebben invloed op het brandstofverbruik. De rolweerstand van de banden is verantwoordelijk voor circa 20% van het brandstofverbruik van de auto. Kies je voor een zuinige band met een goede score op de bandenlabel-component brandstofefficiëntie, dan kan je dit tientallen euro’s per jaar besparen.

Bandenspanning
De besparing wordt nog groter door de banden ook op de juiste spanning te houden. Controleer daarvoor minimaal elke 2 maanden de bandenspanning en pomp zo nodig lucht bij. Dit verbetert ook de grip op (nat) wegdek, de wegligging, de remweg en het rijcomfort en vermindert het afrolgeluid van de banden.

Andere invloeden
Naast de rolweerstand en de bandenspanning wordt het brandstofverbruik van je auto bepaald door voertuiggewicht, motortype, snelheid en snelheidsveranderingen, luchtweerstand, weghelling, mechanische weerstanden in onder meer de aandrijflijn, gebruik van airconditioning en verkeersomstandigheden.

Gematigde efficiënte rijstijl
De belangrijkste bepalende factor voor het brandstofverbruik is echter is je rijgedrag. Met een gematigde, energie-efficiënte rijstijl kan het brandstofverbruik aanzienlijk worden verminderd. Voor een optimale energie-efficiënte rijstijl, maar vooral ook voor de veiligheid, is het belangrijk om ook altijd voldoende afstand tot voorliggers te houden, om zo min mogelijk te hoeven remmen en indien nodig, tijdig te kunnen stoppen.