*Hybrid*

Hybrid

Suzuki heeft verschillende Hybrid-technieken om brandstofverbruik en emissie te beperken.

Wat is een hybride auto?

Een hybride-aandrijflijn laat twee motoren samenwerken: een verbrandingsmotor met een elektromotor. De verbrandingsmotor loopt op brandstof en de elektromotor haalt zijn energie op uit een batterij of accu. In onze Suzuki modellen zijn drie verschillende hybride-technieken toegepast; Smart Hybrid, Full Hybrid of Plug-in Hybrid. In 2024 wordt de eerste volledig elektrische auto van Suzuki geïntroduceerd.

Welke hybride auto's zijn er?

Hybride auto’s kun je grofweg indelen in 3 categorieën:

 1. Smart Hybrid
 2. Full Hybrid elektrisch
 3. Plug-in Hybrid elektrisch

Alle drie categorieën en dus de betaalbare hybride auto vind je bij Suzuki!

Wat is Smart Hybrid?

Smart Hybrid, ook wel mild of half hybride genoemd, is de slimme hybride-aandrijving om het brandstofverbruik en de uitstoot te beperken. Een startgenerator (ISG) vormt het hart van het systeem. De energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgeslagen in een lithium-ion-accu. Deze opgeslagen energie voedt bijvoorbeeld de airconditioning en helpt bij het starten, rijden en accelereren van de motor.

Welke Suzuki is leverbaar met de Smart Hybrid-techniek?

 • Ignis - alle uitvoeringen
 • Swift - alle uitvoeringen
 • Vitara - handgeschakelde uitvoeringen
 • S-Cross - handgeschakelde uitvoeringen

Wat is Full Hybrid elektrisch?

De geavanceerde hybride aandrijflijn maakt gebruik van een elektromotor, een verbrandingsmotor of beide tegelijk afhankelijk van de rijomstandigheden. Een laag benzineverbruik en een geringe CO2-uitstoot zijn het resultaat, evenals een soepele en krachtige acceleratie die het rijplezier merkbaar verhoogt. Wil je korte afstanden geheel emissievrij rijden, bijvoorbeeld in de stad of in een parkeergarage, selecteer dan de EV-rijmodus. Opladen is niet nodig, de Full Hybrid laadt net als de Smart Hybrid zichzelf op.

Welke Suzuki is leverbaar met de Full Hybrid-techniek?

 • Vitara - automatische transmissie uitvoeringen
 • S-Cross - automatische transmissie uitvoeringen
 • Swace

Wat is Plug-in Hybrid elektrisch?

De Plug-in Hybrid is de hybride-aandrijving met stekker. Je laadt hem thuis of bij een oplaadpunt makkelijk op. Van de hybride-aandrijflijnen heeft de Plug-in Hybrid de grootste elektrische range. Hierdoor kan je gemiddeld woon-werkverkeer geheel elektrisch rijden en voor de langere ritten vertrouwen op de verbrandingsmotor.

Welke Suzuki is leverbaar met de Plug-in Hybrid-techniek?

Voordelen hybride rijden
 • Zuiniger
  Naast dat de hybride-aandrijflijn de elektromotor en de verbrandingsmotor efficiënt laat samenwerken, wordt er ook energie opgeslagen in de batterij tijdens het afremmen. Op die manier hergebruik je energie die anders verloren was gegaan en verbruik je dus minder brandstof. Het systeem kan ook brandstof besparen door het start/stop-systeem en het ondersteunen van de benzinemotor tijdens het accelereren. Bij de Smart Hybrid technologie verbetert het brandstofverbruik consequent met 10% tot 15%. Bij Full Hybrid en Plug-in Hybrid kan het hybride systeem de auto gedurende bepaalde perioden alleen met de elektromotor aandrijven, waardoor het brandstofverbruik nog meer wordt verbeterd en de brandstofkosten worden verlaagd.

 • Milieuvriendelijker
  Bij een hybride-aandrijflijn staat je elektromotor de verbrandingsmotor bij wanneer die het hardste moet werken. Bijvoorbeeld tijdens het optrekken. Die optimale samenwerking zorgt voor een beter brandstofrendement en minder CO2 uitstoot.

 • Vrijheid door niet opladen
  Alle Suzuki hybride modellen (behalve de Plug-in Across) hebben een zelfopladend hybride systeem, zodat je met een gerust hart lange ritten kan maken en je geen zorgen hoeft te maken over het onderbreken van je rit om een oplaadpunt te vinden. De energie die normaal gesproken tijdens het remmen verloren gaat, wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en de hybride accu op te laden - je hoeft er dus niet aan te denken. Bij een Plug-in hybride auto kan je langer doorrijden dan een volledig elektrische auto omdat je hiermee gedurende een deel van de rit elektrisch rijdt en voor langere ritten overschakelt op brandstof.

 • Beste rijervaring
  Hybride systemen verbeteren niet alleen de efficiëntie van je Suzuki, maar ook de rijeigenschappen. Het hybride systeem assisteert de motor op verschillende momenten tijdens het rijden, om het geluid van de motor te dempen en het rijden soepeler te laten verlopen. Afhankelijk van het model dat je kiest, kan het hybride systeem als startmotor fungeren wanneer de motor automatisch is gestopt (bijvoorbeeld bij verkeerslichten), vervolgens de motor helpen herstarten en zelfs de auto laten starten en rijden bij lage snelheden met alleen de elektromotor (Full Hybrid en Plug-in Hybrid), wat allemaal resulteert in een soepelere, stillere en efficiëntere aandrijving.

 • Geen verandering van rijstijl
  Je kunt in een Suzuki hybride auto rijden zoals in een gewone niet-hybride auto, dus je hoeft geen concessies te doen aan jouw normale rijstijl. Voor onze kleinere auto's zijn de hybride componenten uiterst compact en licht. Dat betekent dat ze dynamisch en leuk blijven om mee te rijden en hun praktische binnenruimte behouden zonder enig compromis van het hybride systeem.
  Alle Suzuki hybride auto's hebben de mogelijkheid dat ze, indien nodig, gewoon met een conventionele benzinemotor kunnen worden aangedreven.

Verschillen hybride en plug-in hybride

Het verschil tussen een mild hybride auto en een full hybride auto is dat de elektromotor van een mild hybride auto ‘slechts’ de verbrandingsmotor assisteert, bijvoorbeeld bij het wegrijden. Een full hybride auto kan korte afstanden op zijn elektromotor rijden, iets wat een mild hybride auto niet kan. De mild en full hybride auto’s laden zichzelf op, bijvoorbeeld als je remt. De energie die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven.

De mild en full hybride auto’s zijn dus hybride auto’s zónder stekker. De plug-in hybride auto’s betreffen hybride auto’s die je mét stekker kunt opladen. De batterij is bovendien groter zodat je over een langere afstand elektrisch kunt rijden, vaak zo’n 70 kilometer achterelkaar. Doorgaans is dit voldoende voor woon-werkverkeer.

Vergelijkingsschema_Suzuki_Hybrid_systemen.PNG

Verschil hybride en elektrische auto

Het verschil tussen een hybride en elektrische auto is dat een elektrische auto één motor heeft, namelijk een elektromotor. Een elektrische auto is dus géén hybride auto. Een elektrische auto moet je opladen om te kunnen rijden. Bij een hybride auto kun je altijd nog vertrouwen op de verbrandingsmotor die ook aanwezig is. Uiteraard moet je dan nog wel brandstof tanken.

Suzuki_eVX

Elektrische auto van Suzuki

De volledig elektrische auto van Suzuki komt sneller dan je denkt. In 2024 introduceert Suzuki zijn eerste veelbelovende BEV-model voor Europa in de vorm van een compacte crossover. Tot en met 2030 presenteert Suzuki in Europa in totaal vijf gloednieuwe modellen met een elektrische aandrijflijn.