*Nieuwe Suzuki Swift:*
Persbericht

Nieuwe Suzuki Swift:

verfijnde auto met speels weggedrag

Opvallend nieuw ontwerp en nieuwe slimme hybride aandrijving

Suzuki introduceert de geheel nieuwe Swift. In zijn vierde generatie is Suzuki’s iconische compacte hatchback geëvolueerd tot een verfijnde, slimme auto met een strak ontwerp, geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en een speels weggedrag dat de dagelijkse mobiliteit opnieuw definieert.

 • Opvallend nieuw ontwerp voor in- en exterieur
 • Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen
 • Nieuwe 1.2-litermotor met slimme 12V SHVS hybride-aandrijving

Al jaren favoriet van consumenten

De Swift is al jaren een favoriet van consumenten die een stijlvolle en prettig rijdende compacte hatchback zoeken. Sinds het model vanaf 2004 wereldwijd leverbaar is, heeft de Suzuki Swift talloze onderscheidingen ontvangen. Het geheel nieuwe model bouwt voort op de erfenis van zijn voorgangers. De nieuwe Swift biedt niet alleen een zeer plezierige rijervaring, maar ook comfort, efficiëntie en veiligheid. Suzuki verkoopt de Swift in 169 landen en het model heeft tot en met februari 2024 een cumulatieve verkoop bereikt van meer dan 9 miljoen exemplaren.

Exterieur

Met behoud van het kenmerkende uiterlijk, dat direct doet denken aan dat van zijn voorgangers, heeft de nieuwe Swift een opvallend nieuw ontwerp wat zelfvertrouwen en avontuurlijkheid uitstraalt. De nieuwe Swift is voorzien van een pianozwarte grille en kenmerkende L-vormige koplampen, die optisch overgaan in de afgeronde schouderlijnen. Die worden dan weer geaccentueerd door de breed uitlopende spatborden. Van opzij gezien geven de gespierde vormen en het ‘zwevende’ dak de nieuwe Swift een energieke, visuele lichtheid. De driedimensionale achterlichten en brede achterbumper zorgen voor een stabiele en toch speelse uitstraling, waarmee de Swift zich op de weg onderscheidt.

Nieuwe_Swift_drie_kleuren_chateaux

Energieke carrosseriekleuren

Het kleurenpalet van de nieuwe Suzuki Swift bestaat uit negen tinten, waarvan zes nieuwe. Nieuwe single-tone kleuren zijn Frontier Blue Pearl Metallic, Cool Yellow Metallic en Caravan Ivory Pearl Metallic. Suzuki levert ook opvallende dual-tone lakafwerkingen waarbij het dak – afhankelijk van de kleur – is afgewerkt in Super Black Pearl of Mineral Gray Metallic. De kleuren Burning Red Pearl Metallic en Frontier Blue Pearl Metallic bestaan uit een drielaagse coating, wat resulteert in een rijke textuur en zeer verzadigde tinten.

Interieur

De nieuwe Swift heeft een ruim, comfortabel en ergonomisch interieur dat het rijplezier naar een nog hoger niveau tilt. Het subtiel op de bestuurder gerichte dashboard, middencluster en de bedieningselementen garanderen optimaal bedieningsgemak. Het dual-tone interieur bestaande uit lichtgrijze en zwarte tinten op zowel het dashboard als de voorportieren zorgt voor een fris en ruimtelijk gevoel in het interieur. Verder zijn er vele satijnchromen interieur accenten aangebracht wat het interieur een luxe uitstraling meegeeft.

Nieuwe_Swift_dashboard

Suzuki Multimedia System

De nieuwe 9-inch HD-touchscreen van het Suzuki Multimedia System reageert sneller en nauwkeuriger dan de 7-inch versie van het voorgaande model Swift. Het nieuwe multimediasysteem omvat smartphonekoppeling voor zowel Apple CarPlay® als Android Auto™ via wifi (draadloos) en USB, stemherkenning, Bluetooth®-muziekweergave en geeft ook informatie weer over de status van de nieuwe Swift.

Daarnaast behoort Suzuki Connect tot de standaarduitrusting. Dit maakt gebruik van de datacommunicatiemodule (DCM) van het voertuig om gebruikers in realtime met hun voertuigen te verbinden via de Suzuki Connect-app. Gebruikers profiteren van handige functies via de Suzuki Connect-app, waarvan sommige nu ook beschikbaar zijn via het touchscreen in de auto:

 • Statusmelding
 • Geparkeerde autozoeker
 • Rijgeschiedenis
 • Geofencing
 • Beveiligingsmelding
 • Waarschuwingslichtmelding
 • Periodiek onderhoud
Nieuwe_Swift_display

Airconditioning

De Comfort en Select uitvoeringen van de nieuwe Suzuki Swift zijn voorzien van een handmatig te bedienen airconditioning met een digitaal bedieningspaneel. De Style uitvoering is bovendien uitgerust met een automatische temperatuurregeling.

Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen

De nieuwe Suzuki Swift is standaard uitgerust met het Suzuki Safety System Pro wat vele geavanceerde veiligheidssystemen bevat.

Dual Sensor Brake Support II (DSBS II)

Millimetergolfradar en een camera signaleren voertuigen, fietsen en voetgangers vóór de Swift en helpen frontale, diagonale en zijdelingse aanrijdingen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken. Als een risico op een botsing ontstaat, wordt de bestuurder gewaarschuwd met optische en geluidssignalen. Als hij of zij met onvoldoende kracht remt, grijpt de remassistent automatisch in om de auto te helpen vertragen. En als het risico op een botsing verder toeneemt, past het systeem automatisch extra remkracht toe om de kracht van de impact en de schade te beperken.

Lane Keep Assist (LKA)

Als de adaptieve cruisecontrol is ingeschakeld, helpt LKA de bestuurder de auto in het midden van de rijstrook te houden. Als het systeem merkt dat een ander voertuig of constructie, zoals een tijdelijke wegversmalling of een obstakel, de Swift te dicht nadert, biedt het stuurhulp om een veilige afstand te behouden.

Driver Monitoring System (DMS)

Een camera in het instrumentenpaneel houdt de ogen en het gezicht van de bestuurder in de gaten. Als het systeem detecteert dat de bestuurder slaperig is, in slaap valt of niet op de weg kijkt, klinkt een waarschuwingssignaal en verschijnt een waarschuwing op de informatiedisplay.

Andere veiligheidssystemen die onderdeel uitmaken van het Suzuki Safety System Pro zijn onder meer:

 • Lane Departure Prevention (LDP)
 • Adaptive Cruise Control (ACC)
 • Traffic Sign Recognition (TSR)
 • Blind Spot Monitor (BSM)
 • Rear Cross Traffic Alert (RCTA)
 • eCall

Nieuwe motor

De nieuwe Suzuki Swift is voorzien van de nieuw ontwikkelde Z12E 1.2-liter driecilinder benzinemotor met slim 12V SHVS (‘Smart Hybrid Vehicle by Suzuki’) hybridesysteem. De nieuwe motor bereikt een thermisch rendement tot 40% (RON95), wat resulteert in een lager brandstofverbruik, minder emissies, een hoger koppel bij lagere snelheid voor snellere reacties op het gaspedaal en betere prestaties. Verder is het gewicht van de motor ook lager.

Belangrijkste technische specificaties

Nieuwe
Swift Z12E
Huidige Swift
K12D
Aantal cilinders 3 4
Cilinderinhoud (cm3) 1.197 1.197
Compressieverhouding 13,9:1 13,0:1
Max. vermogen
(kW/t.p.m.)
60,9/5.700 61/6.000
Max. koppel (Nm/t.p.m.) 112/4.500 107/2.800
Boring x slag (mm) 74 x 93 73 x 72
CO2-emissie (g/km, WLTP) 98-99 106-107

Vergeleken met de vorige motor biedt de Z12E-motor een hoge brandstofefficiency door onder andere verdere optimalisatie van de turbulentie in de cilinders voor een snellere verbranding, de toepassing van een tussenvergrendeling van de VVT-inlaat, een verhoging van de doorstroomsnelheid van de EGR-klep en de toepassing van een nieuwe spanner en een elektrische waterpomp.

Ook is de uitstoot van deeltjes (PN) verminderd door het onderdrukken van onvolledige verbranding die optreedt bij de hogere compressieverhouding en door toepassing van een driewegkatalysator met hoge porositeit en een benzinedeeltjesfilter (GPF).

De motor in de nieuwe Swift is gekoppeld aan het 12V SHVS-systeem voor nog betere milieuprestaties. Het slimme SHVS hybridesysteem zet de kinetische energie die ontstaat tijdens vertragen en afremmen om in elektriciteit, die het opslaat in de lithium-ionbatterij. De ISG (Integrated Starter Generator) levert 2,3 kW en 50 Nm en ondersteunt de motor daarmee tijdens het accelereren voor een lager brandstofverbruik en het soepeler wegrijden bij lage toerentallen.

Transmissie

De overbrengingsverhoudingen van de handmatig te bedienen vijfversnellingsbak zijn speciaal voor de nieuwe motor en aandrijflijn geoptimaliseerd om een laag verbruik en een hoge vermogensafgifte te garanderen. De synchronisatie is – net als de werking van de versnellingshendel – geoptimaliseerd om de kracht die de bestuurder moet leveren om te schakelen te verminderen. Ook is het bedieningsmechanisme geoptimaliseerd om de transmissie soepel en licht te laten aangrijpen tijdens het schakelen.

Versies met automatische transmissie zijn voorzien van een nieuw ontwikkelde, op de nieuwe motor afgestemde en uiterst efficiënte continu variabele transmissie (CVT). De koppelomvormer is uitgerust met een minder stugge demper, die schommelingen van de motor effectief absorbeert. Dat verlaagt zowel de NVH als het brandstofverbruik.

Nieuwe_Swift_blauw_weg

Voor- en achterwielophanging

De diameter van de stabilisatorstang aan de voorzijde is vergroot om de veerconstante te verhogen. De diameter van de kruiskoppelingen is vergroot om de efficiëntie te verbeteren. Bovendien zijn Teflon™-platen toegevoegd aan de bevestigingen van de stabilisator, om de rolstijfheid te vergroten door de wrijving tijdens oscillatie te verminderen. Verder is de veerweg achter groter, zodat de achterwielen het wegdek beter kunnen volgen (alleen 2WD-modellen). Tezamen met het lage gewicht dragen al deze veranderingen bij aan een beter stuurgevoel, een beter weggedrag in bochten en een grotere stabiliteit.

AllGrip Auto

AllGrip Auto is de automatische vierwielaandrijving van Suzuki dat in werking treedt zodra de voorwielen grip verliezen. Wanneer het systeem merkt dat een voorwiel doorslipt, grijpt een vloeistofkoppeling aan om koppel over te brengen naar de achterwielen, die daardoor extra tractie bieden tijdens ritten op besneeuwde wegen en andere gladde oppervlakken.

Aerodynamica

De nieuwe Swift biedt aerodynamische prestaties van topniveau. Dankzij uitgebreide windtunneltests onder realistische omstandigheden zijn er diverse verbeteringen en optimalisaties doorgevoerd om de luchtstroom rondom de auto te verbeteren. Zo heeft de voorbumper een gladde aerodynamische vorm, vrij van sierelementen en zijn de dorpels verlaagd om de luchtstroom onder de vloer en de achterwielen te verbeteren. De wielkastranden zijn nieuw ontworpen om de luchtstroom rond de voorwielen te optimaliseren en de aerodynamisch gevormde velgen dragen bij aan een verminderde luchtweerstand. De dakspoiler met geïntegreerde zijspoiler en de afgeronde vorm van de C-stijl dragen eveneens bij aan een verminderde luchtweerstand.

Marktintroductie en prijzen

De nieuwe Suzuki Swift is er vanaf 21.695 euro in Comfort uitrustingsniveau. De Suzuki Swift Select is er vanaf 23.795 euro en de Swift Style is er vanaf 25.345 euro. Zowel de Swift Select als de Swift Style zijn leverbaar met CVT-automaat of AllGrip vierwielaandrijving. De Suzuki Swift staat begin mei 2024 in de Nederlandse Suzuki showrooms en wordt net als andere producten van Suzuki standaard geleverd met zes jaar garantie.

Download persbericht en beeldmateriaal