Een nieuwe auto: *private lease of kopen*?
BLOG

Een nieuwe auto: private lease of kopen?

Sta je op het punt om een nieuwe auto aan te schaffen en twijfel je tussen private lease of kopen? Het is een keuze die veel impact heeft op zowel je financiën als je rijervaring. In een wereld waar mobiliteit en financiële flexibiliteit hand in hand gaan, bieden beide opties hun eigen voordelen en nadelen. In deze blog duiken we diep in de wereld van auto-eigendom versus leasing, om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw situatie en behoeften.

Wat is Private Lease?

Private lease is een zeer populair alternatief voor autobezit, waarbij je wel de voordelen hebt van een eigen auto, maar niet de lasten hebt die bij het bezit van een auto komen kijken.

Met private lease rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. In dit maandbedrag zitten alle kosten opgesloten, behalve de brandstof. Als je voor private lease kiest, hoef je zelf dus geen verzekering af te sluiten of wegenbelasting te betalen. En je hoeft geen cent uit te geven aan onderhoud, want ook dat is met private lease inbegrepen.

Je kiest een auto uit, spreekt een leaseperiode af (vaak tussen de 2 en 6 jaar) en bepaalt het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te gaan rijden. Ga je hier overheen, dan betaal je een meerprijs per extra kilometer. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in, zonder zorgen over de verkoop of restwaarde. Bevalt de auto je nog goed? Dan mag je hem ook overnemen of je verlengt eenvoudig je contract.

Voordelen van Private Lease

  • Overzichtelijk
    Je weet precies wat je elke maand kwijt bent voor je auto. Je hebt geen onverwachte kosten, alleen de brandstof betaal je zelf.
  • Zorgeloos
    Private lease is vaak snel en eenvoudig te regelen, waardoor je snel van je nieuwe auto kunt genieten. Voor een vast bedrag per maand zijn alle autokosten inbegrepen. Geen zorgen over verzekeringen, wegenbelasting, onverwachte reparatiekosten, pechhulp of nieuwe banden. En je beschikt altijd over vervangend vervoer bij reparaties langer dan één dag of diefstal.
  • Minder risico
    Met private lease rijd je in een nieuwe auto met minder financieel risico. Je hoeft niet in een keer een groot bedrag uit te geven, geen spaargeld op te nemen of een persoonlijke lening af te sluiten met rente boven op het leenbedrag.

Nadelen van Private Lease

  • Financiële verplichting
    Houd er rekening mee dat het een financiële verplichting is die alleen kan worden beëindigd bij ontslag of inkomensverlies door onvoorziene omstandigheden. Tenzij je kiest voor Suzuki Private Flexlease, waarbij je na een looptijd van 1 jaar de optie hebt om het contract maandelijks op te zeggen.
  • Invloed op nieuwe hypotheek
    Een private leasecontract moet worden geregistreerd bij stichting BKR. Hierbij wordt 100% van de totale leasetermijnen vastgelegd. Geldverstrekkers beschouwen dit als een financiële verplichting, wat kan resulteren in een lagere maximale leencapaciteit. Op een bestaande hypotheek heeft Private Lease geen invloed.
  • Beperkingen in gebruik
    Er zijn kilometerbeperkingen en mogelijke extra kosten bij het overschrijden van het afgesproken aantal kilometers.
  • Geen eigenaar
    Aan het einde van de leaseperiode is de auto niet jouw eigendom, en je hebt geen opgebouwd vermogen in het voertuig.
Suzuki_Vitara

Het kopen van een auto

Het kopen van een nieuwe auto is de traditionele manier van auto-eigendom en blijft een populaire keuze voor veel mensen. Wanneer je een nieuwe auto koopt, word je zelf de eigenaar. Je betaalt het volledige bedrag in één keer, of je kunt gebruikmaken van het Suzuki Betaalplan. Met dit plan financier je de auto, of een deel ervan, en betaal je maandelijks in plaats van het hele bedrag in één keer. Je kiest vooraf het leenbedrag, de maandelijkse aflossing en de looptijd. Het Suzuki Betaalplan is een lening waarover rente wordt berekend. Het kan aantrekkelijk zijn om je auto (deels) te financieren als je graag wat spaargeld wilt behouden.

Voordelen van het kopen van een auto

  • Volledig eigendom
    Na betaling of financiering bezit je de auto volledig
  • Geen kilometerbeperkingen
    Je bent vrij om zo veel te rijden als je wilt zonder zorgen over extra kosten.
  • Personalisatiemogelijkheden
    Je hebt de vrijheid om de auto aan te passen en te personaliseren naar eigen wens.

Nadelen van het kopen van een auto

  • Initiële kosten
    Voor de aanschaf van een auto moet je een groot bedrag ineens betalen of een persoonlijke financiering afsluiten.
  • Extra uitgaven
    Je bent verantwoordelijk voor alle kosten, waaronder onderhoud, reparaties, verzekering en belastingen.
  • Waardevermindering oftewel afschrijving
    Auto's verliezen over tijd waarde, wat een factor is om rekening mee te houden bij de aanschaf.
Suzuki_Swift

Wat is nu voordeliger: kopen of leasen?

Welke keuze voordeliger is ligt aan jouw specifieke situatie en behoefte. Toch zullen we enkele scenario’s schetsen waar de ene optie voordeliger kan zijn dan de ander:

Leasen kan gunstiger zijn:

  • Wanneer je een korte periode een auto nodig hebt:
    Als je maar voor een korte periode, zoals enkele jaren, een auto nodig hebt, kan leasen voordeliger zijn. Hiermee heb je geen afschrijvingskosten of moeite van het verkopen van een gekochte auto.
  • Wanneer je onvoldoende spaargeld hebt:
    Voor mensen met een onvoldoende spaargeld of die niet een groot bedrag ineens willen of kunnen betalen, kan leasen aantrekkelijker zijn door de lagere maandelijkse kosten.
  • Wanneer je gaat leasen voor zakelijk gebruik:
    Voor zakelijke gebruikers kan leasen fiscaal voordeliger zijn, afhankelijk van de belastingregels, omdat leasebetalingen soms aftrekbaar zijn.
  • Wanneer je vaak een nieuwe auto wilt:
    Als je graag elke paar jaar een nieuwe auto wilt, kan leasen voordeliger zijn, omdat je gemakkelijk kunt overstappen naar een nieuw model.

Kopen kan voordeliger zijn:

  • Wanneer je een lange termijn met dezelfde auto wilt rijden:
    Als je van plan bent om de auto voor een langere periode, bijvoorbeeld meer dan vijf jaar, te gebruiken, kan kopen financieel voordeliger zijn. Ondanks de afschrijving, spreid je de kosten over een langere periode uit.
  • Wanneer je veel kilometers rijdt:
    Je hoeft je geen zorgen te maken over kilometerbeperkingen.
  • Wanneer je vrijheid wilt om de auto aan te passen:
    Als je je auto wilt aanpassen of modificeren, biedt kopen je de vrijheid om dat te doen zonder beperkingen of extra kosten.
Suzuki_sleutel