Hoe laad ik een *batterij-elektrische auto* op?
BLOG

Hoe laad ik een batterij-elektrische auto op?

Hoe laad ik een batterij-elektrische auto op?

Het opladen van een elektrische auto lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste kennis wordt het een eenvoudig onderdeel van je dagelijkse routine. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende manieren om je auto op te laden.

thuis-elektrisch-auto-laden

Thuis opladen

Een van de meest gebruikelijke manieren om je elektrische auto op te laden, is thuis. Dit kan via een standaard stopcontact, maar meestal gebeurt dit via een laadpaal. Als je kiest voor een laadpaal, kun je sneller en efficiënter laden. Een thuislaadpaal is ideaal als je je auto ’s nachts kunt opladen, zodat je altijd een volle batterij hebt wanneer je ’s ochtends vertrekt. Of nog veel slimmer: als je zonnepanelen hebt laad je de auto op als de zon schijnt. Dan profiteer je van gratis stroom!

Publieke laadpalen

Naast thuisladen zijn er publieke laadpalen die je in Nederland op veel plaatsen kunt vinden. Deze laadpalen zijn vaak te vinden bij parkeerplaatsen, winkelcentra en langs de snelweg. Je kunt deze palen gebruiken door middel van een laadpas of -druppel, die je via een aanbieder kunt aanvragen. Het laden bij een publieke laadpaal werkt in principe hetzelfde als thuisladen, maar de snelheid kan verschillen.

Parkeer-laden
Laden-snelweg

Snelladen langs de snelweg

Als je onderweg bent en je batterij moet snel worden opgeladen, kun je gebruik maken van snellaadstations. Deze stations vind je vaak langs snelwegen. Bij snelladers kun je je auto in korte tijd opladen, soms zelfs binnen 30 minuten, afhankelijk van het type auto. Dit is handig tijdens lange ritten wanneer je snel weer verder wilt rijden.

AC en DC laden: wat is het verschil?

Bij het opladen van een elektrische auto kom je de termen AC en DC tegen. Dit zijn twee verschillende vormen van elektriciteit. Het type bepaalt hoe snel je batterij-elektrische of plug-in hybride auto wordt opgeladen. Wat is het verschil tussen AC en DC? Leggen we uit!

AC (wisselstroom) laden: dit is de meest voorkomende manier van opladen. Het gebeurt via een standaard laadpaal, zoals die bij je thuis of bij publieke laadpalen. De stroom die uit het stopcontact komt, is wisselstroom (AC). Je auto heeft een omvormer die deze wisselstroom omzet in gelijkstroom (DC), waarmee de batterij wordt opgeladen. Het nadeel is dat dit omzetten tijd kost, waardoor AC laden vaak langzamer is. Gebruikelijk bij moderne batterij-elektrische auto’s in 2025 of 2026 voor AC-laden is 3-fase 11 kW.

DC (gelijkstroom) laden: Bij DC-laden, zoals bij snelladers, wordt de stroom direct als gelijkstroom naar de batterij van je auto gestuurd. Hierdoor hoeft de auto geen stroom om te zetten. Dat versnelt het laadproces. DC-laden is daardoor veel sneller dan AC-laden, maar dit type laden is meestal alleen beschikbaar bij speciale snellaadstations.

AC-DC-laden

1-fase en 3-fase laden

Eerder in dit artikel spraken we al even over 3-fase. Wat is dat precies? Belangrijk om te weten is dat er een verschil bestaat tussen 1-fase en 3-fase laden. Dit heeft te maken met de manier waarop de stroom wordt geleverd.

1-fase laden: dit is de standaard manier van opladen via een gewoon stopcontact of een eenvoudige laadpaal. Bij 1-fase laden wordt de stroom via één stroomkabel naar de auto gestuurd. Dit is een langzamere vorm van laden en is meestal geschikt voor thuisladen, waarbij tijd minder een rol speelt.

3-fase laden: Bij 3-fase laden wordt de stroom via drie stroomkabels tegelijk naar de auto gestuurd. Dit betekent dat er meer stroom tegelijk kan worden geleverd, wat het laden aanzienlijk sneller maakt. Om 3-fase laden te kunnen gebruiken, heb je een speciale aansluiting nodig, zowel thuis als bij een laadpaal. Veel publieke laadpalen en snelladers maken gebruik van 3-fase laden. Ook moderne batterij-elektrische auto’s in 2025 of 2026 hebben 3-fase technologie.

1 of 3 fase laden
Thuis laden

Hoe kies je de juiste laadoptie?

De keuze tussen thuisladen, publiek laden en snelladen hangt af van je rijgedrag en de beschikbaarheid van laadpunten. Als je je auto vooral voor korte ritten gebruikt en ’s nachts thuis kunt laden, dan is een thuislaadpaal een goede keuze. Maak je regelmatig lange ritten? Dan is het handig om te weten waar snellaadstations zich bevinden en hoe je hier gebruik van kunt maken.