Hoe werkt een *elektrische auto*?
BLOG

Hoe werkt een elektrische auto?

Hoe werkt een elektrische auto?

Elektrische auto's worden steeds populairder in Nederland. Ze zijn stil, hebben lage onderhoudskosten en zijn milieuvriendelijker dan auto's met een verbrandingsmotor. Maar hoe werkt een elektrische auto eigenlijk? In dit artikel leggen we het uit.

Suzuki_eVX_elektrische_auto_9

De basis: een elektromotor

Een elektrische auto wordt aangedreven door een elektromotor. In plaats van benzine of diesel gebruikt deze motor elektriciteit afkomstig uit een accupakket. Deze batterij levert stroom aan de elektromotor, die op zijn beurt de wielen aandrijft. Dit gebeurt direct, zonder de tussenkomst van een versnellingsbak. Hierdoor heeft een elektrische auto eigenlijk altijd een traploze transmissie, is hij eenvoudig te bedienen en is er altijd direct koppel beschikbaar.

De batterij: het hart van de auto

De batterij is het een zeer belangrijk onderdeel van een elektrische auto. Deze bevindt zich meestal in de bodem van de auto. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt, wat bijdraagt aan een stabiele wegligging. Bovendien heeft het op die plek de minste invloed op de binnenruimte. De capaciteit van de batterij bepaalt hoe ver je kunt rijden op een volle lading. Bij de meeste elektrische auto's kun je rekenen op een actieradius tussen de 200 en 500 kilometer. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het model, de rijomstandigheden en hoe de bestuurder rijdt.

Suzuki_eVX_elektrische_auto_1
Suzuki_eVX

Opladen: hoe werkt het?

Opladen van een elektrische auto is eigenlijk supereenvoudig. Je sluit de auto aan op een laadpaal of een gewoon stopcontact. Thuisladen duurt meestal langer, omdat een standaard stopcontact minder vermogen levert. Een wallbox of privélaadpaal biedt meer kracht, zodat je sneller en efficiënter kunt laden.

Ook vind je openbare laadpalen, zoals in de stad, parkeergarages of in woonwijken. Hier kun je tegen betaling door middel van je laadpas ook je elektrische auto opladen. In Nederland zijn er steeds meer laadpalen beschikbaar, zodat je vrijwel overal je auto kunt laden. Afhankelijk van het type laadpaal en de grootte van de batterij, kan de oplaadtijd variëren van enkele uren tot een hele nacht. Het snelst laden doe je bij een snellaadstation. Deze vind je doorgaans langs de snelweg. Meer informatie over het opladen vind je hier.

Regeneratief remmen: energie terugwinnen

Naast opladen kun je ook elektriciteit in de batterij krijgen door het terug te winnen. Eén van de voordelen van elektrische auto's is het regeneratieve remsysteem. Dit systeem zet de bewegingsenergie, die vrijkomt bij het afremmen en vertragen, om in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens teruggevoerd naar de batterij. Hierdoor kun je tijdens het rijden energie terugwinnen en vergroot je de actieradius van de auto. Vooral in de stad werpt dit zijn vruchten af.

suzuki-eVX-concept-foto3