Veilig rijden in de zomer
Veilig rijden in de zomer:
wat kan ik doen?
In de zomer, wanneer de temperaturen flink kunnen oplopen, is het goed om voorbereid de weg op te gaan. In de hitte met de auto naar het strand, een dagje met de familie erop uit of op vakantie naar het buitenland vergt soms veel van jou én de auto. Het is daarom goed om eventuele ongemakken voor te zijn. Met deze tips en adviezen kun je zorgeloos met jouw auto op pad in de zomer.
Welke bandenspanning?
Het wil er nog wel eens bij inschieten bij veel automobilisten: het controleren van de bandenspanning. Toch is het van groot belang om met de juiste bandenspanning de weg op te gaan. Met de juiste hoeveelheid lucht rij je veiliger, zuiniger en stiller. Het is raadzaam om maandelijks de bandenspanning te checken, maar zeker voor je op vakantie gaat met een volgeladen auto. Welke bandenspanning jouw auto nodig heeft vind je terug in het instructieboekje of aan de binnenkant van de deur of tankklep. Je ziet dan ook direct welke bandenspanning wordt aangeraden met belading.
Is jouw auto voorzien van een bandenspanning-controlesysteem (TPMS)? Dan is het niet nodig om handmatig controles te doen. Het systeem waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in één of meer banden te laag is. Ga, zodra het lampje brandt, meteen op zoek naar een veilige parkeerplek en controleer je banden. Heb je geen lekke band en brandt het lampje? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.
Airco controleren
De airco is bijna een onmisbaar element in de zomer. Een niet goed werkende airco herken je voornamelijk aan overmatig geluid of lekkende vloeistoffen. Wanneer dit het geval is kan je Suzuki-dealer je daarmee van dienst zijn. Meestal is het een kwestie van koudemiddel aanvullen, maar soms is het probleem groter en moeten onderdelen wellicht vervangen worden. Bovendien kan een airco niet meer zo fris ruiken. Ook dan kan de dealer helpen door de airco te reinigen. Het is raadzaam om voor een autovakantie vooraf de airco te laten controleren, zodat je zelf niet oververhit raakt.
Hoe het snelst een auto koelen?
De snelste methode om een auto te koelen is door de ramen gesloten te houden nadat je bent ingestapt en de airco aan te zetten. Hoewel de verleiding groot is om direct de ramen te openen in een hete auto, werkt de airco het best als de ramen gesloten zijn. Veel mensen denken namelijk dat een airco koele lucht in de cabine blaast, maar eigenlijk ontneemt het de warmte uit de bestaande lucht. Grappig hè? Is het echt heel erg warm binnenin, open dan één raam voordat je instapt en wapper een aantal keer met de deur aan de tegenovergestelde kant. Je pompt dan eigenlijk de warme lucht de auto uit.
Tip: Zet de airconditioning niet kouder dan 6 ºC onder de buitentemperatuur om klachten als verkoudheid, hoofd- en keelpijn te voorkomen. Een te groot temperatuurverschil is ongezond voor je.
Zomerbanden
Het ligt misschien voor de hand, maar er zijn veel bestuurders die na de winter nog op winterbanden rijden. Naast dat winterbanden significant sneller slijten bij temperaturen boven de 7 graden Celsius, werken ze ook een stuk minder goed als het warm is. Zomerbanden hebben namelijk veel meer grip en bieden een betere wegligging op warm asfalt en zijn daarom een veiligere keuze in de zomer. Daarnaast zijn ze over het algemeen stiller en zuiniger dan winterbanden.
Veilig met de auto op vakantie
De auto is een perfect vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan – je bent niet afhankelijk van vliegtijden, je kunt gaan en staan waar je wil en je ziet nog eens wat onderweg. Wel vereist een lange reis met de auto enige voorbereiding. Welke regels gelden er zoal in de doorreislanden en het land van bestemming? Zo moet je in Frankrijk een gevarendriehoek in je auto hebben liggen bijvoorbeeld, zijn er vignetten nodig om in Oostenrijk te rijden op de snelweg en heb je in veel Duitse steden een milieusticker nodig. Lees je ook vooraf in hoe verkeerslichten werken in het buitenland en wat verkeers- en gedragsregels zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Handige informatie lees je op de ANWB-site.
Veiligheid boven alles
Onmisbaar in iedere auto is een EHBO-kit. Bovendien is het raadzaam om een veiligheidspakketje in je auto te hebben met daarin een gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle inzittenden, sleepkabel en eventueel startkabels. Ook niet onverstandig om te monteren bij de voorstelen (optioneel nog één bij de achterbank) is een zogenaamde noodhamer of veiligheidshamer, waarmee je snel de gordels kunt doorsnijden en een raam kunt verbrijzelen in geval van nood. Je kunt veel van deze items gewoon bij je Suzuki-dealer bestellen.
Tip: Neem voldoende drinkwater mee in de auto en drink daar ook van! Vooral kleine kinderen drogen snel uit.
Op vakantie: hoe moet je in de bergen rijden?
In Nederland zijn we gewend om vroeg op te schakelen naar de hoogste versnelling om zo min mogelijk toeren te maken en zuinig te rijden. In het vlakke Nederland is dat prima, maar in bergachtige gebieden is dat zeker niet aan te raden. De aandrijving van de auto moet hard werken om alle inzittenden en de bagage de berg op te krijgen. Het wordt nog zwaarder voor de techniek als deze dat moet doen in een te hoge versnelling. Je doet er dan verstandig aan om één of twee verzetten terug te schakelen. Je maakt dan meer snelheid waardoor je beter mee kunt met het overige verkeer en je ontlast de koppeling en transmissie ermee.
Wat omhoog gaat moet uiteindelijk ook weer naar beneden en daarvoor geldt hetzelfde: in een lagere versnelling. Hierdoor rem je meer af op de motor en ontlast je deels de remmen. Dit voorkomt oververhitting van de remmen en het verliezen van remkracht.
Mijn motor is oververhit, wat nu?
Berg op, berg af, zwaarbeladen, hoge temperaturen, de airco maximaal aan – het kan voorkomen dat het allemaal even teveel wordt voor de motor in de zomer. Zie je de temperatuurmeter van je auto in het rood komen, dan is de auto te warm geworden. Zet de airco uit, de verwarming aan en de ventilatie volledig open. Op die manier raakt de motor het snelst zijn overtollige warmte kwijt. Zakt de temperatuur niet? Stop dan op een veilige plek, zet de auto uit en laat hem daar afkoelen.
Rij MONO
We zijn graag verbonden met familie, vrienden en collega’s. Maar onderweg zorgen berichtjes voor de nodige afleiding wanneer er weer een notificatie vanuit onze smartphone klinkt. Zet je mobiel op ‘niet storen’, zodat je niet wordt afgeleid en je je kunt concentreren op de weg. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen. Lees hier meer over MONO rijden.
Doe een zomercheck
Tijdens de Zomercheck worden met name onderdelen gecontroleerd die belangrijk zijn bij hogere temperaturen of het trekken van een caravan of aanhanger. Bijvoorbeeld de remmen, koelvloeistof, het oliepeil, de werking van je airco, de wielophanging en de conditie van je banden. Veel pechgevallen zijn te voorkomen door onderdelen te vervangen die versleten zijn of bijna defect. Met de Suzuki Service Zomercheck ontvang je een passend advies over de conditie van je auto. Een zomercheck kost slechts € 19,95 en met de Service Card Extra is de check helemaal gratis!