Wat is het verschil tussen *hybride en batterij-elektrische* auto’s?
BLOG

Wat is het verschil tussen hybride en batterij-elektrische auto’s?

Wat is het verschil tussen hybride en batterij-elektrische auto

Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, dan loop je ongetwijfeld tegen termen ‘hybride’ en ‘batterij-elektrisch’ aan. Maar wat is nu precies het verschil tussen een hybride en batterij-elektrische auto? Dat leggen we graag aan je uit.

VITARA_Hybrid

Wat is een hybride auto?

Laten we starten met een hybride auto, want is dat nu precies? Een hybride auto combineert een traditionele verbrandingsmotor met een elektrische motor, maar op dat gebied zijn er verschillende toepassingen. De twee meest voorkomende types zijn de zelfopladende hybride en de plug-in hybride.

Zelfopladende hybride: Dit type hybride laadt de batterij op terwijl je rijdt. Dit gebeurt door middel van energie die vrijkomt tijdens het remmen of vertragen. Je hoeft de auto niet aan een stopcontact op te laden. De auto schakelt automatisch tussen de benzinemotor en de elektrische motor, afhankelijk van de rijomstandigheden. Bij Suzuki hebben we Smart Hybrid modellen zoals de Swift en de handgeschakelde Vitara en S-Cross en daarnaast Full Hybrid elektrische modellen zoals de Vitara en S-Cross met automatische transmissie en de Swace.

Suzuki_Swace-44-review
Suzuki_Across

Plug-in hybride: Een Plug-in Hybride heeft een grotere batterij die je via een stopcontact of laadpaal kunt opladen. Hierdoor kun je langere afstanden volledig elektrisch rijden voordat de benzinemotor inschakelt. Een PHEV combineert de voordelen van elektrisch rijden met de zekerheid van een benzinemotor voor langere ritten. Ook Suzuki levert een plug-in hybride: de Suzuki Across.

Voordelen van een hybride auto

Hybride auto’s hebben verschillende voordelen. Ze bieden een goede balans tussen benzine en elektrisch rijden. Omdat je kunt vertrouwen op zowel de benzine- als elektromotor hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een laadpaal tijdens een lange rit. Dit kan handig zijn als je regelmatig lange afstanden rijdt of in een gebied woont waar nog weinig laadpalen zijn.

Vergelijkingsschema_Suzuki_Hybrid_systemen.PNG

Daarnaast verbruikt een hybride auto aanzienlijk minder brandstof dan een traditionele benzineauto. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor, waardoor je minder vaak hoeft te tanken. Dit maakt een hybride extra aantrekkelijk als je je brandstofkosten wilt verlagen of je uitstoot verminderen.

Wat is een batterij-elektrische auto?

Een batterij-elektrische auto is een andere naam voor een volledig elektrische auto. Deze auto heeft geen verbrandingsmotor, maar uitsluitend één of meerdere elektromotoren. De energie wordt opgeslagen in een batterij, die je moet opladen via een laadpaal of thuislader. Een BEV is ideaal als je bewust wilt kiezen voor een schonere vorm van vervoer en niet afhankelijk wilt zijn van fossiele brandstoffen. Bovendien is een elektrische auto in combinatie met zonnepanelen bijzonder interessant, want als de zon schijnt kun je de auto thuis gratis opladen.

Thuis laden
thuis-elektrisch-auto-laden

Voordelen van een batterij-elektrische auto

Een batterij-elektrische auto stoot tijdens het rijden geen CO2 uit. Dit maakt het een milieuvriendelijkere optie dan een hybride of benzineauto. Daarnaast zijn de kosten per kilometer vaak lager, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Helemaal als die elektriciteit gratis is verkregen.

Een ander voordeel van BEV’s is dat een volledig elektrische auto minder onderhoud nodig heeft. Er zijn minder bewegende onderdelen en je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen. Dit kan betekenen dat je op de lange termijn goedkoper uit bent wat betreft onderhoud. In Nederland profiteer je daarnaast ook van verschillende voordelen, zoals extra lage wegenbelasting in 2025. Je betaalt in 2025 slechts een kwarttarief (75% korting) voor de wegenbelasting.

Elektrische auto van Suzuki

De volledig elektrische auto van Suzuki komt sneller dan je denkt. In het najaar van 2024 introduceert Suzuki zijn eerste veelbelovende BEV-model voor Europa in de vorm van een compacte crossover. Tot en met 2030 presenteert Suzuki in Europa in totaal vijf gloednieuwe modellen met een elektrische aandrijflijn.

suzuki-eVX-concept-foto1
Suzuki_Swift_zakelijke_man

Wat past beter bij jou?

De keuze tussen een hybride en een batterij-elektrische auto hangt af van je rijgedrag en wat je belangrijk vindt in een auto. Als je vooral korte ritten maakt en de mogelijkheid hebt om thuis of op je werk op te laden, dan kan een volledig elektrische auto een goede keuze zijn. Je rijdt schoon, stil en voordelig, zonder je zorgen te maken over brandstofkosten. Ben je nog niet toe aan 100% elektrisch rijden of rijd je vaak lange afstanden of in gebieden waar nog niet veel laadmogelijkheden zijn? Dan is een hybride auto bijzonder interessant. Je hebt de flexibiliteit van een benzineauto, maar profiteert ook van de voordelen van elektrisch rijden, zij dat in de vorm van een zelfopladende hybride of een plug-in hybride.