*Microplastic-filter*
Persbericht

Microplastic-filter

Suzuki ontwikkelt allereerste microplastic-filter voor buitenboordmotoren

Suzuki heeft als eerste ter wereld een microplastic-filter ontwikkeld voor buitenboordmotoren. Met dit filter wordt het water gereinigd van microplastics, voordat het de buitenboordmotor verlaat.

  • Allereerste microplastic-filter voor buitenboordmotoren

  • Verzamelt microplastics uit water door motor te laten draaien

  • Plan om in 2021 als accessoire bij motor aan te bieden

Microplastic

Plastic afval op zee is een steeds groter wordend milieuprobleem. Elk jaar komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht, met gigantische gevolgen voor het ecosysteem en het milieu. Dat plastic afval valt door de jaren uiteen in microplastics, plastic deeltjes die een grootte hebben tussen de 1mm en 5mm.

Micro Plastic Collecting Device

De afgelopen tijd heeft Suzuki hard gewerkt om een apparaat te ontwikkelen dat deze deeltjes uit het water kan filteren. Door te kijken naar de werking van de buitenboordmotor, die grote hoeveelheden water oppompt voor de koeling en vervolgens terug het oppervlaktewater in laat stromen, werd het Micro Plastic Collecting Device bedacht. Met dit apparaat worden microplastics uit het water gefilterd, enkel door de motor te laten draaien. Het filter wordt na de thermostaat geplaatst. Het filtert het water dat ná de koeling weer terug het oppervlaktewater in stroomt. Op deze manier is er geen vermogensverlies voor de motor, terwijl de microplastics wel uit het water worden gefilterd.

Eerste onderzoeken met het filter in Japan bleken succesvol. Op dit moment wordt het onderzoek in andere landen voortgezet en wordt het Micro Plastic Collecting Device verder verbeterd. De doelstelling is om het filter al in 2021 als accessoire aan te bieden en in de toekomst tot de standaarduitrusting van een buitenboordmotor te laten behoren.

Suzuki Clean Ocean Project

In 2020 bestaat het Suzuki Clean Ocean Project 10 jaar. Naast de ontwikkeling van het Micro Plastic Collecting Device, blijft Suzuki doorgaan met projecten om de kustlijn op te ruimen. Daarnaast wordt ook het plastic verpakkingsmateriaal van verschillende Suzuki Marine-onderdelen vervangen door een verpakking van papier. Hiermee verwacht Suzuki jaarlijks zo’n 2,3 ton plastic minder te gebruiken. Het Suzuki Clean Ocean Project draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van Suzuki.