*Buitenboord-motor* kopen: waar moet ik op letten?
BLOG

Buitenboord-motor kopen: waar moet ik op letten?

Waar moet je op letten bij het kopen van een buitenboordmotor?

Een buitenboordmotor kopen doe je niet elke dag. Het is namelijk een behoorlijke investering die je doet. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in te lezen. Deze tips helpen je op weg met het maken van de juiste keuzes.

Zorg voor een goede match

Het is allereerst belangrijk om de buitenboordmotor af te stemmen op de boot waaraan de buitenboordmotor gekoppeld wordt. Als de buitenboordmotor te klein is voor de afmetingen van de boot, zul je niet de gewenste prestaties behalen waarop je gehoopt had. Zorg dus voor een goede match en stem de motor af op je eigen wensen. Wil je wat meer power, kies dan voor een zwaardere buitenboordmotor met een hoger vermogen. Alleen al bij Suzuki Marine varieert het vermogen van de buitenboordmotoren van 2,5 tot zelfs 350 pk. Daartussen bestaan dus grote verschillen.

DF350A_DF300B_YAY_Dual_Ranieri_Action_1.jpg
Suzuki_DF20A_4

Verschillende segmenten buitenboordmotoren

Suzuki levert buitenboordmotoren in diverse segmenten: Portable (2,5 tot 20 pk), Power Midrange (30 tot 60 pk), High Performance (70 tot 140 pk), Top Performance (150 tot 200 pk), V6 Ultimate Performance (250 tot 300 pk) en tot slot Flagship V6 GEKI-serie (300 tot 350 pk). Er is daarnaast nog keuze uit een langstaart of kortstaart buitenboordmotor.

Het is belangrijk om de juiste staartlengte te kiezen. Essentieel is om de spiegel te meten van de bovenkant waar de buitenboordmotor op rust tot het laagste punt van de boot. Voor een kortstaart buitenboordmotor moet de spiegel ongeveer 40 centimeter hoog zijn, bij een langstaart is dit ongeveer 50 centimeter.

Let op het CE-keurmerk van een boot

Ook belangrijk is het CE-keurmerk van een boot. Dit keurmerk geeft namelijk het maximale vermogen aan wat de boot mag hebben als voortstuwing. Blijf dus binnen deze range om eventuele vervelende discussies met je verzekering te voorkomen. Het vermogen is daarnaast ook van invloed of je wel of geen vaarbewijs nodig hebt. Het vaargebied bepaalt ook de maximale snelheid.

Suzuki_DF60_Ranieri_Soverato_545_1
Cayman 38 25

Brandstofverbruik

Meer vermogen is leuk, maar houd ook rekening met het brandstofverbruik. Een minder krachtige buitenboordmotor springt zuiniger om met brandstof. Juist de brandstof kan een kostenpost zijn, dus het is belangrijk om te zoeken naar de juiste balans tussen prestaties en zuinigheid. Controleer ook goed welke technologieën een buitenboordmotor heeft.

Suzuki Marine maakt bijvoorbeeld gebruik van de Lean Burn Fuel Control Technology toe op hun buitenboordmotoren. Dit systeem voorspelt de brandstofbehoefte op basis van de omstandigheden en levert vervolgens het optimale brandstof/luchtmengsel aan de motor. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik.

Tip: Wil je weten wat het verbruik per toerental is van diverse buitenboordmotoren? Dit kan je dit checken op www.boat-fuel-economy.com, hier zie je ook dat Suzuki behoort tot de meest zuinige buitenboordmotormerken.

Wil je sneller varen? Dan is het belangrijk om de boot in ‘plane’ te krijgen. Dit is mogelijk door het aantal toeren te varen zodat de boot gaat ‘liggen’ en op eigen boeggolf surft. De boot zal hierdoor minder brandstof verbruiken, omdat de boot minder weerstand ervaart.

Suzuki_DF115B.webp
Suzuki_DF60_Ranieri_Soverato_545_5

Gebruiksgemak

Maximaal genieten zonder te veel lasten, dat is de wens van iedereen. Hetzelfde is van toepassing op buitenboordmotoren. Je wilt er zoveel mogelijk van kunnen genieten, zonder al te veel problemen. Gebruiksgemak is daarom een belangrijk onderdeel in het keuzetraject om een buitenboordmotoren te kopen.

Kijk dus goed naar het onderhoudsschema van een machine. Kan je dit zelf doen of moet je telkens naar de dealer? Op het water is het niet mogelijk om even snel de wegenwacht te bellen. Soms moet je zelf een probleem verhelpen. Hoe eenvoudiger de techniek, hoe betrouwbaarder en hoe eenvoudiger een eventueel probleem verholpen kan worden. Meer krachtige en innovatieve buitenboordmotoren vragen om extra technische kennis.

Ook iets om goed van te voren over na te denken: bij welke dealer koop je je nieuwe buitenboordmotor en kan deze dealer jouw motor ook in onderhoud nemen en zit hij ook nog dicht in de buurt?

Suzuki_Marine_Onderhoud

Gebruiksgemak geldt ook voor het bedienen van de buitenboordmotor. Bijvoorbeeld, handbediende injectiemodellen hebben geen accu nodig voor een snelle start, een soepele werking en snel acceleratie. De motoren starten sneller, lopen soepeler en hebben een schonere verbranding en betere brandstofefficiency. Aan de andere kant kunnen ook duurdere modellen meer bedieningsgemak bieden.

Cayman 38 7

Neem de nieuwe DF350AMD, het absolute topmodel van Suzuki Marine. Deze buitenboordmotor beschikt over een Integrated Steering System en is verkrijgbaar met een nieuwe ‘Steer-By-Wire’-functie waarmee manoeuvreren en aanmeren wel heel makkelijk wordt.

Gewicht

Het gewicht van een buitenboordmotor kan de wendbaarheid van een boot sterk beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om een buitenboordmotor te kiezen die perfect is afgestemd op de afmetingen en het gewicht van je eigen boot. Als de buitenboordmotor te zwaar is, zal de neus van de boot te veel omhoog komen, wat niet prettig vaart.

Suzuki_DF250AUNX_4

In de meest ideale situatie – helemaal bij rustig gebruik – ligt de boot mooi vlak in het water, zodat de buitenboordmotor zonder al te veel moeite zijn prestaties levert. Hoe minder weerstand in de totale set-up, hoe lager het brandstofverbruik en hoe minder geluid een buitenboordmotor maakt. Het zwaartepunt van een Suzuki buitenboordmotor ligt ook dichter bij de spiegel, dit bevordert de vaareigenschappen. Daarnaast schenkt Suzuki ook heel veel aandacht aan de trilling op de spiegel van de motor. Vooral als je op de knuppel vaart is dit wel prettig en belangrijk.

Vecht.3

Geluid

Over geluid gesproken: ook dat is een belangrijk aspect in het keuzeproces als je een buitenboordmotor wilt kopen. Wil je het wat sportiever? Dan kan een krachtiger model voldoen. Bij een DF350AMD kun je zelfs genieten van een heerlijke V6-geluid. Maar de vraag is of je dit voor recreatievaren ook nodig hebt. Juist op dat gebied is stilte comfortabel, vooral wanneer je met een grotere groep mensen op pad bent en gezellig wilt kletsen met elkaar, onder het genot van een hapje en drankje. Dan wil je geen luidruchtige buitenboordmotor, maar juist een exemplaar met een uitzonderlijk stille loop.

Betrouwbaarheid

Suzuki Marine heeft voor elk wat wils, van draagbare tot bijzonder krachtige motoren. Het is uiteindelijk aan jou om de juiste keuze te maken, maar de Suzuki Marine dealer geeft natuurlijk ook graag advies zodat jij straks optimaal kunt genieten van een buitenboordmotor. Zet al je wensen op een rij, weeg ze af tegen de kosten en maak op basis daarvan een keuze die niet alleen financieel, maar ook gevoelsmatig comfortabel voelt. Ook betrouwbaarheid is belangrijk, net als goede garantievoorwaarden. Suzuki Marine geeft liefst 6 jaar garantie op alle modellen.

6 jaar garantie