Veilig varen met kinderen
Veiligheid aan boord
Veiligheid staat bij varen voorop. Helemaal als het om kinderen gaat. Hoe kun je veilig kinderen vervoeren op een boot? En hoe maak je het voor kinderen ook leuk? In dit blog geven we diverse tips.
Goedgekeurde reddingsvesten
Allereerst is het belangrijk dat alle kinderen aan boord tijdens het varen goed passende en goedgekeurde reddingsvesten dragen. In Nederland is het dragen van een reddingsvest niet verplicht, behalve op motorboten waarvoor een vaarbewijs nodig is. Een reddingsvest voorkomt verdrinking door je op je rug te houden en je luchtwegen vrij te houden, terwijl een zwemvest alleen helpt om te blijven drijven. Controleer regelmatig of het reddingsvest goed past bij de lengte en het gewicht van je kind, en test dit door je kind op te tillen aan de schouders van het vest; de kin mag niet door de opening glijden. Zorg ervoor dat de vesten altijd correct zijn vastgemaakt voordat je het water op gaat.
Ouderlijk toezicht
Daarnaast vormt toezicht een ander belangrijk onderdeel. Zorg dat er te allen tijde een volwassen persoon aan boord toezicht houdt op de kinderen. Zelfs als kinderen reddingsvesten dragen, is het belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is om onmiddellijk in te grijpen als dat nodig is.
Maak je boot kindveilig
Kies een (huur)boot met een goede railing en een ruime kuip, zodat de kinderen zich gemakkelijk en veilig aan boord kunnen verplaatsen. Kijk door de ogen van een kind naar de boot en zorg dat er geen gevaarlijke spullen binnen handbereik zijn. Gebruik kindveilige sloten en beveiligingen op kasten en opbergvakken waar gevaarlijke materialen kunnen worden opgeslagen. Bedek scherpe hoeken van tafels en dek stopcontacten af als je peuters aan boord hebt. Ook zijn veiligheidsnetten handig om trapgaten af te sluiten en rond de reling te spannen, zodat kinderen en speelgoed niet overboord kunnen vallen.
Vermijd slecht weer
Controleer altijd de weersomstandigheden. Als je op de hoogte bent van de weersvoorspelling, kan je doordachte beslissingen nemen en ervoor zorgen dat je kinderen de juiste kleding dragen en beschermd zijn met zonnecrème tijdens een dagje op het water. Ga bijvoorbeeld niet varen met kinderen bij slecht weer, hoge golven of als het water wilder is en probeer onnodige bewegingen en schommelingen van de boot te minimaliseren. Dit kan zeeziekte en onnodige risico's verminderen.
Zeeziekte
Pilletjes tegen zeeziekte werken alleen als ze van tevoren worden ingenomen. Als je kinderen snel zeeziek worden, geef ze de pilletjes ruim op tijd en laat ze naar de horizon kijken en buiten blijven. Helpen met sturen kan ook afleiding bieden en helpen tegen zeeziekte. Zorg er ook voor dat ze regelmatig kleine beetjes eten.
Andere veiligheidsmaatregelen
Neem voldoende zonnebrandcrème met een hoge SPF, beschermende kleding, hoeden en zonnebrillen om kinderen te beschermen tegen de zon. Denk ook aan voldoende drinken en eten aan boord en vergeet niet om een goed gevulde EHBO-kit aan boord mee te nemen. Dat ten minste één volwassene aan boord basiskennis heeft van eerste hulp is ook aan te raden. Onthoud dat veiligheid altijd voorop staat. Het is essentieel om rekening te houden met de leeftijd, vaardigheden en behoeften van de kinderen als ze meegaan op een boot.
Babies
Als je zoontje of dochtertje nog erg klein is, neem dan de reiswieg mee zodat hij of zij heerlijk kan slapen. Klem de wagenbak vast met bijvoorbeeld een slingerzeil of hang deze op in de kajuit. Voor iets oudere kindjes kun je een Maxi-Cosi gebruiken, die ook handig is tijdens het eten. Baby's vallen vaak snel in slaap tijdens het varen door de deining van de golven, de frisse buitenlucht en het monotone geluid van de motor. Varen met een heel jong kindje is makkelijker dan met oudere kinderen, omdat ze zich nog niet verplaatsen en veel slapen.
Peuters en kleuters
Kunnen de kinderen niet zwemmen, zorg dan dat ze altijd een zwemvest dragen aan boord en in de jachthaven. Regel een speelplek en neem leuk speelgoed mee zoals teken- en knutselspullen, een puzzel of duplo. Bij onrustig weer, tijdens aanmeren of afvaren en in sluizen, gebruik lifelines. Laat de kinderen bij het aanleggen altijd op een vaste plek zitten. Gebruik relingnetten, zodat zowel de kinderen als hun speelgoed moeilijk overboord kunnen vallen.
Korte vaardagen
Leg regelmatig aan en maak er iets gezelligs van. Veel kindvriendelijke jachthavens hebben een speeltuin. Zorg voor voldoende beweging tijdens deze pauzes door te badmintonnen of voetballen. Neem speelgoed mee, zoals visnetjes en een emmer. Een volgbootje is ook altijd leuk om in de haven te varen en voor een bezoek aan een strandje.
Oudere kinderen: zorg voor vermaak
Voorkom verveling en onrust bij kinderen door ze actief en vermaakt te houden. Leer ze alles over varen, boten en veiligheid aan boord. Verken samen de boot en wijs op mogelijkheden, beperkingen en gevaren. Neem ze mee bij activiteiten zoals vissen of een controlerondje. Dit maakt de boottocht niet alleen veiliger, maar ook veel leuker, zodat je kinderen net zo enthousiast worden over varen als jij!
Voor meer tips zie ook https://www.vakantie-met-kinderen.com/varen-met-kinderen.html